040 960 3819
sanna-kaisa@selkeytys.fi
isompilogo
Miksi turhasta työstä pitäisi olla kiinnostunut?

Koska sen aiheuttamat kustannukset ovat valtavat!

Useimmiten työn touhussa turhan työn olemassa olo unohtuu ja siten myös katse siirtyy muihin kustannuseriin. Uhrataan nyt kuitenkin hiukan ajatusta sille mitä se turha työ maksaa ja millaisia summia sen poistamisella voidaan säästää. 

Haluan korostaa, että kyseessä ei ole nyt se tehoton työaika, joka väkisin ja luontaisesti jokaisen päivittäiseen työaikaan sisältyy, vaan kaikki se mikä jollain työtapojen tai organisaatiokulttuurin muutoksella saataisiin vaihdettua tehokkaaksi työajaksi. Esimerkiksi ylimääräinen tavaroiden/dokumenttien siirtely, päällekkäinen työ tai ahdistuminen yhteisten tapojen puuttumisesta.

Tehdään vähän laskelmia

Jotta homma pysyy yksinkertaisena, lasketaan tietoisesti alakanttiin ja helpoilla summilla. Leikitään ajatuksella, että työntekijä maksaa organisaatiolle 2000€/kk ja hänen esihenkilönsä 4000€/kk. Oletetaan, että kuukaudessa on 21 työpäivää ja päivittäinen työaika 7,5h. 


Jos kuukausikulut on 2 000€, silloin päivässä se on n. 95€ ja tunnissa aikalailla 12,7€.

Päivittäinen yhden tunnin turha työ maksaa viikossa 63,5€, kuukaudessa 266,7€ ja vuodessa 3200€.
Päivittäinen 1,5 tunnin turha työ tekee viikossa 95,25€, kuukaudessa 400€ ja vuodessa 4800€.


Kuukausikulujen tuplaantuessa 4000€, päiväkustannus on n. 190,5€ ja tunti n. 25,4€.

Nyt jokapäiväinen tunnin turha työ maksaa viikossa 127€, kuukaudessa 533,4€ ja vuodessa 6400€.

Jatketaan ajatusleikkiä heikon johtamisen tapaukseen 

10 työntekijän tiimissä kärsitään koetusta esihenkilön välinpitämättömyydestä, joka pohjautuu esihenkilön ajatukseen antaa työntekijöille vapaus tehdä työtä omalla tavallaan. Kukin tiimin jäsen käyttää puoli tuntia päivässä tilanteen vatvomiseen = 317,5€ viikossa, 1333,5€ kuukaudessa ja 16000€ vuodessa.


Samaan aikaan tiimin esihenkilö viettää keskimäärin kaksi tuntia päivässä pelaten pasianssia, koska ajattelee alaistensa työn sujuvan paremmin, kun hän pysyy poissa jaloista. Tämä pasianssin peluu kustantaa organisaatiolle 254€ viikossa, 1066,7€ kuukaudessa ja 12800€ vuodessa. 


Yhteensä kulut vuodessa 28800€ vain, koska vahva johtaminen puuttuu. Ja muistetaan laskelman olevan reilusti alakanttiin!

Entä sitten, jos työntekijä uupuu ja lopulta irtisanoutuu 

Oikeassa elämässä uupuvan työteho todennäköisesti laskee huomattavasti jo ennen sairauslomaa, mutta jätetään se osuus nyt laskelman ulkopuolelle. Uupuva saa aluksi viikon sairausloman, mutta koska kyse on vain viikosta työt järjestellään tiimin sisällä kuormittaen muuta tiimiä. Työntekijä palaa sairausloman jälkeen töihin, mutta toteaa muutaman päivän jälkeen olevansa työkyvytön. Lääkäri kirjoittaa 4viikon sairausloman. Esihenkilö käyttää sijaisen etsintään ja löytämiseen 3tuntia ja sijaisen perehdyttämiseen toiset 3 tuntia = 152,4€. Sijainen tarvitsee kuitenkin tiimin tukea päivittäin ensimmäiset kaksi viikkoa noin 4 tuntia päivässä, jolloin vain yhden työntekijän työt tulevat tehokkaasti tehtyä = 508€. Jälkimmäisen kahden viikon aikana tuen tarve on enää 2 tuntia päivittäin = 254€. Kustannukset 914,4€ + sijaisen kulut 1904,8€ = 2819,15€.

Neljän viikon sairauslomalta työntekijä palaa töihin ja aloittaa esihenkilön kanssa keskustelun organisaatiokulttuurin muuttamiseksi, mutta ei koe tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi. Kolmen viikon päästä työntekijä ilmoittaa irtisanoutuvansa. Esihenkilöllä kuluu kaksi viikkoa pelkästään työpaikkailmoituksen julkaisuun, hakemusten käsittelyyn, haastatteluihin ja päätöksen tekoon = 1904,75€. Uuden työntekijän perehdytykseen ja aloituksen tukemiseen esihenkilö käyttää kaksi työpäivää = 381€. Lisäksi uusi työntekijä tarvitsee kollegan rinnalleen keskimäärin 4 tuntia päivittäin ensimmäisen kuukauden ajan = 1066,65€.

Laskelman loppusumma työntekijän uupumisesta, sairauslomista ja irtisanoutumisesta 6171,55€.    
Se mikä äkkiseltään ja asiaan enempää perehtymättä vaikuttaa oikealta, voi tarkemman perehtymisen jälkeen näyttäytyä täysin päinvastaisena. Jos tunnistat turhan työn oireita organisaatiossasi, soita minulle (040 960 3819) ja mietitään yhdessä miten saisimme korjattua tilannetta. Tai vaikka yksi sinun parhaimmista työntekijöistäsi olisi juuri ottanut lopputilin, tee muutos ennen kuin joku muukin lähtee. Milloinkaan ei ole liian myöhäistä aloittaa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *